Monday, January 8, 2018

Kehilangan awal tahun 2018

salam isnin....

Berita yang ummi terima pagi khamis 4 januari 2018, pemergiaan mak saudara Long yang dikasihi... sedih pilu dan terkejut... dalam pukul 10 pagi acik ikah call ,tanya dah tau ke blum Long dah tak ade.... umi masa tu kt tmpt kerja... terus call husband bagi tau.. dan ckp nak balik jgk... bior lah tak sempat nak tgk wajah arwah tapi smepat jumpa ayah long dan family long pun dah ok....

hubby cakap dia mmg tak blh balik , tapi dia izinkan ummi balik sorg dulu...so dia suh balik dgn flite... terus ummi check tiket...nasib baik ada... padahal beberapa jam jer lagi flite nak berlepas...
dgn cepat ummi booking flite online ...beli return tiket... flite umi pkl 4.25pm  sampai ke KT pkl 5.25pm...tapi delay 15 minit... ummi balik ke KL flite 5hb tengahari.....

anak-anak hubby uruskn...nasib baik dia cuti hari tu... alhamdulllilah.... dpt jumpa dgn ayah long dan family pun dah ok......moga arwah Long ditempat kan dgn org-org yg beriman...
berat mata memandang...berat lagi kesedihan family Long... yang pasti mati itu PASTI cuma lambat atau cepat sahaja..... bila dah berumur mcm ni.... dan berada jauh dari kampung halaman...bila menerima panggilan telefon dari kampung mmg amat mendebarkan.... sgt takut untuk mendengar berita sedih dr org-org yg kita sayang...jauh beratus batu dari kampung... ini keluh resah sebagai anak yang jauh dari keluarga dan kampung halaman..... tapi demi mencari rezeki dan mmg sudah ditentukan untuk berada di sini... ummi redha.... alfatihah untuk arwah Long......

hanya kenangan..Long...

Thursday, January 4, 2018

assalamulaikum.... salam 2018

asslamualaikum,


Betapa lamanya ummi tidak menulis di blog ni... tahun harap tahun 2018 ni ada coretan yang ummi akan tulis untuk kenangan masa akan datang, ptg smlm terbaca di FB dato Dr Hamid Arshat berkenaan penulisan atau catitan kisah-kisah menarik dalam kehidupan seharian kita. Dr Hamid slalu menulis catitan dalam buku catatan berkenaan kenangan atau cerita2 yang menarik untuk kenangan dan rujukan masa akan datang. selepas baca tu terus ingatan ummi teringat pada blog ummi yang sudah lama ummi tidak menulis cerita2 menarik, sedih , gembira untuk perkongsian dan ingatan pada masa akan datang...

insyaallah tahun ini akan cuba ummi ceritakan dan tulis kenangan-kenangan di blog ummi ini untuk kenangan pada masa-masa akan datang
.............................................................













Wednesday, July 13, 2016

Birthday yang ke 39 tahun

Raya kedua 7 julai 2016 besday hubby yang ke 39... semoga panjang umur dan sentiasa dirahmati allah...anak-anak buat surprised dengan cik long diorg.... senyap2 jer pegi beli kek untuk abah diorg....

Ramadhan & Syawal 2016

 family ummi...biru jugak..yang tak pakai baju melayu biru tu sebab baju raya tak siap kikiki...

 anak-anak sedara belah husband..

 sahla.... org sibuk nak bergambar...dia buat perangai...

 faces of ummi's family

  faces of ummi's family
  faces of ummi's family

  faces of ummi's family



 gambar berdua mesti ada....


 inilah satu2 nya adik pompuan... acik tikah

 adik bongsu...poksu man....


Tahun ni balik kampung 1 minggu awal... jumaat 1 julai dah balik kampung...sempat lah berpuasa dikampung di kedua-dua belah family....raya tahun ni mcm tahun2 lepas jugak...alhamdullilah masih sempat beraya dengan org tersayang... kekangan masa untuk balik kampung jumpa org tua bukan halangan untuk kita mengeratkan kasih sayang....

Ramadhan & Syawal 2016

 family ummi...biru jugak..yang tak pakai baju melayu biru tu sebab baju raya tak siap kikiki...

 anak-anak sedara belah husband..

 sahla.... org sibuk nak bergambar...dia buat perangai...

 faces ummi's family

  faces ummi's family
  faces ummi's family

  faces ummi's family



 ganbar berdua mesti ada....


 inilah satu2 nya adik pompuan... acik tikah

 adik bongsu...poksu man....


Tahun ni balik kampung 1 minggu awal... jumaat 1 julai dah balik kampung...sempat lah berpuasa dikampung di kedua-dua belah family....raya tahun ni mcm tahun2 lepas jugak...alhamdullilah masih sempat beraya dengan org tersayang... kekangan masa untuk balik kampung jumpa org tua bukan halangan untuk kita mengeratkan kasih sayang....

Monday, March 28, 2016

Berdua lebih baik.... berEnam lagi-lagi baik....

 Ke KK lagi tahun ni.... sejak bersalin no 4 ni ni kali pertama ke KK, sebelum ni pergi kuching balik hari pegi flite paling awal pagi, balik malam...ok je...sebab tak smapai hati lagi nak tinggal baby sahla awal-awal ritu.... yang nie pun  ke KK klu boleh nak balik hari yang sama jugak...tapi mikirkan tak sempat sgt..so bermalam lah satu malam...patutnya kene duk 2 mlm....
kisahnya mr hubby jugak kena OS ke KK ...nak dikatakan kebetulan kan....minggu tu lagikan 1 minggu hubby travel OS...KL-Kuching-KK... bila mikir anak-anak mmg berat nak tinggal..tapi kerja pun kena fikir jugak...sib baik dipermudahkan... my anak-anak buah lah jadi mangsa ...huhuhu thanks to Yaa...Along.... hiihihih tak pe nanti anak2 korg nanti ummira lak yg jaga klu nak gi OS ya....


Dah kebetulan hubby dah ada sana kan...so sharing is caring la... tumpang bilik hotel hubby jer la...blh lah dating VS kerja jugak ya....  ambik gambar dulu sebelum gi keje...abis kerja nanti ummi terus ke airport.... hubby lagik 3 hari duk KK....
susah nak bergambar berdua tau sejak anak ramai ni.... 4  org ramai lah kan?... :)


 klu ke KK mesti duk Klagan Hotel... dekat dengan pasar Filipin..blh jalan kaki jer nak jalan malam-malam kat sana....sgt recommended.... harga pun reasonable...breakfast pun ok...





 site visit 


beli skit-skit untuk anak dara

Friday, March 25, 2016

Breast Feeding

Salam guys...

crita pasal breast feeding ni... ummi nak sharing pengalaman full breast feeding sahla soriehah... dulu anak no 1,2 & 3. tak fully breast feed...tp anak no 4 ni mcm nekad nak fully... alhamdullilah sampai skrang umur 1 tahun 5 bulan masih lagi kuat semangat...anak sebelum ni mmg BF sampai umur 2 tahun tapi kalau kt umah pengasuh mmg minum susu formula....
Nak fully BF ni mmg kn kuat semangat la.... dan kena buat stok susu dari dalam pantang lagi ya....

ummi pakai manual pump sahaja... sblm tu mmg duk google merata jugak dan ambik keputusan nak beli yg manual...
 ice pack...untuk sejukkan susu yg dah di pump dr tmpt kerja ke rumah... 

 ummi pilih manual pump AVENT...mmg best...dan tak sakit...soft n smooth sahaja...


 ice pack jenama jingle jungle...

 ini stok susu ummi masa mula2 start kerja...seronok kan bila tgk stok susu banyak.... mr hubby tukar peti yg lebih besar skit untuk simpan stok...kebetulan plak time tu peti buat hal....rezeki sahla lah kan hihihi...

ummi simpan susu kat  storage bags... lagi senang nak tulis date semua....
dan bawak kt umah pengasuh pun senang...genama yg ummi byk pakai adalah Autumnz... bagus.... sebab double zip lock....!


seronok tau bila fully BF ni...tapi mummy kt luar sana kena rajin dan kental skit lah....kadang kn pump malam kalu stok susu sah berkurang.... time keje kena larik-larik jap curi masa nak pump.... tapi cayalah.... mmg dapat kepuasan.....